Iconische SP onderwaterpomp viert 50 jaar

19/07/2017

SP_onderwater_pomp

Efficiëntie, performantie en duurzaamheid verpakt in roestvrij staal. De populaire SP pomp van Grundfos zet nog steeds de standaard voor onderwaterpompen wereldwijd. Dit jaar viert de pomp haar 50ste verjaardag. Hoewel er verbeteringen en nieuwe opties werden toegevoegd, blijft het originele ontwerp intact.

Verborgen onder de grond voorziet de SP pomp honderden miljoenen mensen wereldwijd elke dag van grondwater. De pomp is sinds een halve eeuw op de markt en dankzij haar voortdurende technologische ontwikkeling wordt haar evolutie in het digitale tijdperk verzekerd. Nieuwigheden betreffende regeltechniek, monitoring en applicaties maken van de SP een klassieke moderne pomp.

“De SP pomp blijft een top product in ons portfolio, wat zeker en vast iets zegt over hoe innovatief en origineel het design was. De combinatie van design en materiaal wordt nog steeds beschouwd als optimaal, en door onderzoek en ontwikkeling zijn we er in geslaagd om de positie als productleider op het gebied van energie-efficiëntie en opportuniteiten voor verbetering te behouden”, verklaart Søren Skjalm-Rasmussen, Directeur van Grundfos Water Utility Business Development.

In totaal zijn er 4 miljoen SP pompen geproduceerd sinds Poul Due Jensen de eerste editie in maart 1967 voorstelde. De pomp was ’s werelds eerste onderwaterpomp volledig uit roestvrij staal. Het duurde niet lang voor ze beroemd werd om haar duurzaamheid en efficiëntie. De pomp won zelfs een prestigieuze design award voor de harmonieuze balans tussen technologie, functie en vorm.

Onderdeel van toekomstige oplossingen
Naast de voorziening van drinkwater is de SP pomp eveneens een gewaardeerd product voor irrigatie, waar nieuwe digitale oplossingen landbouwers de mogelijkheid geven om het irrigatiesysteem van op afstand te bedienen en te monitoren. De constructie uit roestvrij staal maakt de SP pomp zeer resistent. De pomp kan dus ook gebruikt worden in de mijnbouw, waar de ruwe omgeving hoge eisen stelt aan de duurzaamheid van de pomp. Vandaag ligt de focus niet enkel op energie-efficiëntie maar ook op waterefficiëntie.

“We moeten erop toezien dat we de grondwatervoorzieningen die beschikbaar zijn zo verstandig mogelijk gebruiken. Het potentieel van digitale irrigatiesystemen is groot en omdat de SP pomp een logische kandidaat is om deel uit te maken van deze oplossingen, kan ze een cruciale rol spelen in het oplossen van serieuze wateruitdagingen waar de wereld mee geconfronteerd wordt”, zegt Søren Skjalm-Rasmussen.

Mijlpalen
Sinds 1967 is de SP pomp enorm geëvolueerd. In 1982 heeft de introductie van de spline-as in pompen voor privé watervoorziening de productietijd en het verbruik van materiaal aanzienlijk verminderd, en in 1992 werden motoren met ingebouwde micro frequentie omvormers op de markt gebracht. Bij de lancering van de laatste generatie SP pompen met de naam SP7/9/11/14, werd de energie-efficiëntie naar een hoger niveau getild. De EU vereisten voor energie-efficiëntie van waterpompen werden niet enkel nageleefd, maar overschreden.

Er werden verschillende opties toegevoegd. Met de Grundfos Solar Inverter (RSI) is het bijvoorbeeld mogelijk om de SP pomp aan te sluiten op zonnepanelen en daarbij duurzame energie te gebruiken, ook in gebieden waar er geen stabiel stroomnet beschikbaar is.

Naar schatting zijn er momenteel 1,3 miljoen SP pompen wereldwijd geïnstalleerd. De vele nieuwe toevoegingen en opties maken van de SP pomp een klassieker die zich nu al 50 jaar heeft bewezen en zonder twijfel een basis blijft voor het gamma van Grundfos voor de komende jaren.