Eiland bespaart tot 79 ton CO2 per dag met moderne ontziltingsinstallatie

Het eiland Lipari: Water voor de massaFOTO: Membranen in één van de drie nieuwe ontziltingsinstallaties op het eiland Lipari.
Vaarwel verdamping, hallo OO

Een nieuwe Omgekeerde Osmose (OO) installatie op de Eolische Eilanden ontzilt zeewater sneller, efficiënter en met lagere kosten dan eerder, voorziet toeristen en bewoners van een overvloed aan drinkwater terwijl het energieverbruik wordt verlaagd tot minder dan één-derde van eerdere niveaus.

Al meer dan zes eeuwen lang worden bezoekers aangetrokken door de schoonheid en het mysterie van de Italiaanse Eolische Eilanden, een vulkanische eilandengroep die ongeveer 40 kilometer ten noorden van Sicilië ligt.

De bevolking van de eilanden nam toe vanaf 2000, toen de eilanden een plaats kregen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO als eerste natuurlijke plaats in Italië die deze erkenning verwierf. Sinds dat moment was drinkwater op Lipari, het grootste eiland en het belangrijkste toegangspunt voor toeristen, een schaars goed geworden.

Lipari heeft een permanente bevolking van ongeveer 11,000 en geen bron van zoet water (lees meer onder de tab "Dorstige eilanden" bovenaan dit verhaal). Jarenlang werd water vanuit Sicilië en Napels verscheept om aan de behoeften van de bewoners en bezoekers te voldoen. Met een bedrag van meer dan 10 euro per kubieke meter verscheept water was deze oplossing bruikbaar - hoewel duur - tijdens de wintermaanden.

In de zomer nam de bevolking van het eiland en de waterbehoefte echter drastisch toe. Officiële cijfers maken melding van 200,000 toeristen gedurende het seizoen; De burgemeester van Lipari, Marco Giorgianni, oppert dat tweemaal zoveel toeristen tijdens de piek van augustus kunnen arriveren.

TAB_1_Lipari final map 231x176px
FOTO: Lipari, Italië

Een eenvoudige installatie
Om dit aan te pakken initieerde de regionale overheid van Sicilië in 1988 plannen voor een ontziltingsinstallatie op Lipari. De installatie begon in 1998 te draaien met een verdampingsysteem met hogedrukpompen. Er werd 162 kubieke meter drinkwater per uur geproduceerd, wat ongeveer net genoeg was om te voldoen aan de behoeften van de lokale bevolking in de wintermaanden. Aan de andere kant was het systeem niet energiezuinig: er was 15 kWh energie nodig voor de productie van elke kubieke meter water.

In de afgelopen jaren bracht de noodzaak voor meer drinkwater en meer energiebesparingen de overheid van Sicilië ertoe om offertes op te vragen voor de bouw van een moderne ontziltingsinstallatie. De winnende offerte kwam van het Italiaanse bedrijf Sled Costruzioni Generali S.pA. en het contract werd in 2011 getekend. De offerte van het bedrijf was voor een project van 15 miljoen euro met inbegrip van een ontziltingsinstallatie, een fotovoltaïsch systeem om overdag energie te leveren en andere onderdelen. Op hun beurt ging Sled een verbintenis aan met Euro Mec (lees meer onder de tab "Euro Mec - een Grundfos partner" bovenaan dit verhaal), wereldleider in waterzuiveringsinstallaties, voor het 4 miljoen euro kostende ontziltingsysteem. Euro Mec stemde in met het toezicht op de installatie en de inbedrijfstelling ervan, plus training en doorgaande ondersteuning aan plaatselijke operators.

Oplossing voor twee seizoenen
Elena Bonadei is de manager van dit project. Ze is procesingenieur voor waterzuiveringsinstallaties, en heeft wereldwijd aan meer dan 30 van deze installaties meegewerkt sinds ze in 2003 bij Euro Mec kwam werken. Hoewel dit het eerste project is dat haar bedrijf samen met Sled doet, kent ze de pompen van Grundfos goed en gebruikt ze deze pompen graag in projecten van Euro Mec want - in haar woorden: "Ze zijn wereldleider in pompen voor ontziltingsystemen".

Elena Bonadei en haar team plande de installatie van Lipari in een aantal stappen.

TAB_1_064-MAU00909
FOTO: Het eiland Lipari, Italië.

Het nieuwe systeem bespaart ongeveer 36,000 liter diesel per dag in het piekseizoen, gelijk aan 79 ton kooldioxide-emissie of 42 trips per vliegtuig van Londen naar New York.

De installatie maakt gebruik van een omgekeerde osmose (OO) systeem op skid om zeewater om te zetten in drinkwater. De skid zorgt voor transport en toegang door de OO apparatuur op een onderstel te plaatsen. Het OO proces scheidt zout en andere stoffen van watermoleculen door een druk aan te leggen op de oplossing wanneer deze zich aan de ene kant van een halfdoorlaatbaar membraan bevindt. Ongewenste verontreinigingen zoals zout blijven aan de hogedrukkant van het membraan, terwijl het gezuiverde water door het membraan naar de andere kant gaat.

De ontziltingsunits van de installatie op Lipari beschikken over twee Grundfos BME pompen (lees meer onder de tab "Grundfos leverde" bovenaan dit verhaal) om het zeewater door de membranen te jagen. Hoe hoger de druk, des te groter is de benodigde drijvende kracht. De pomp is dus onderworpen aan veeleisende bedrijfsomstandigheden. Grundfos' hoogwaardige hogedrukpompen, zoals de BME, zijn verstevigd om maximaal 65 bar druk te kunnen genereren. Bij de installatie van Lipari genereren de pompen maximaal 65 kubieke meter per uur bij 62 bar.

Elena Bonadei, Euro Mec, met een Grundfos BME hogedrukpomp.

FOTO: Elena Bonadei, Euro Mec, met Grundfos BME hogedrukpomp

Drinken met voordelen
Niet alleen is het systeem in staat om bijna driemaal meer drinkwater te genereren dan het oude verdampingsysteem, maar dit gebeurt ook efficiënter en goedkoper waarbij het energieverbruik tot minder dan één-derde daalt. Er is een apparaat voor energie terugwinning opgenomen dat aan de brijn-kant tot 96% energie terugwint. Schattingen laten zien dat nieuwe systeem ongeveer 36,000 liter diesel per dag bespaart in het piekseizoen, gelijk aan 79 ton kooldioxide-emissie of 42 trips per vliegtuig van Londen naar New York.

Na voltooiing van alle drie secties in 2013 is het totale debiet van de ontziltingsinstallatie 450 kubieke meter per uur. Elk van de drie secties kan onafhankelijk beheerd worden. Tijdens het piekseizoen werken alle drie secties, terwijl één sectie de behoeften van het eiland in de wintermaanden afkan.


In totaal is het debiet van de ontziltingsinstallatie 450 kubieke meter per uur.

Kraanwater om te testen in de ontziltingsinstallatie van Lipari.

FOTO: Kraanwater om te testen in de ontziltingsinstallatie van Lipari. Het nieuwe systeem genereert bijna driemaal meer drinkwater dan het oude verdampingsysteem met minder dan een derde van de energie.

Euro Mec – een Grundfos partner

Opgericht in 1999 heeft Euro Mec s.r.l. het hoofdkantoor in Mantua in Noord Italië. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerp en de bouw van een breed scala aan waterzuiveringsinstallaties, en de meer dan 50 fulltime medewerkers zijn werkzaam op zes continenten. Euro Mec heeft projecten voltooid voor de olie- en gasindustrie, textielbedrijven, industriële bedrijven en de Verenigde Naties.

Simone Pisoni van Euro Mec, specialist in Grundfos BMEX systemen, werkt aan de eerste van drie ontziltingsinstallaties op Lipari.

FOTO: Simone Pisoni van Euro Mec, specialist in Grundfos BMEX systemen, werkt aan de eerste van drie ontziltingsinstallaties op Lipari. 

Het technische ontwerpteam van het bedrijf ontwikkelt waterzuiveringsinstallaties, apparatuur en technologie voor de zuivering van industrieel en gemeentelijk afvalwater (inclusief terugwinning en hergebruik van water), en voor ontzilting en drinkwaterzuivering wereldwijd.

Grundfos heeft personeel van Euro Mec getraind en gecertificeerd om producten van Grundfos in bedrijf te stellen en te servicen.

"Onze samenwerking met Euro Mec - ontwerp, systeemontwikkeling en evaluatie - is de sleutel tot ons gezamenlijke succes", aldus Henning Vester, Global Senior Product Specialist van Grundfos.


Onze samenwerking met Euro Mec - ontwerp, systeemontwikkeling en evaluatie - is de sleutel tot ons gezamenlijke succes.

Henning Vester, Global Senior Product Specialist van Grundfos

Henning Vester van Grundfos inspecteert de systeemregeling bij de ontziltingsinstallatie van Lipari.

FOTO: Henning Vester van Grundfos inspecteert de systeemregeling bij de ontziltingsinstallatie van Lipari.

Dorstige eilanden

De toeristische Eolische Eilanden hebben een gebrek aan natuurlijk drinkwater.

Meer dan 1.1 miljard mensen wereldwijd hebben geen toegang tot schoon drinkwater. Voor dit tekort zijn vele factoren aan te wijzen: verontreinigingen uit de industrie en de landbouw, natuurlijk voorkomende elementen in de grond, klimaat, en vaak simpelweg de geografische ligging. Zo worden eilanden bijvoorbeeld omgeven door water, maar als de eilanden geen natuurlijke bronnen bezitten kan drinkwater slecht toegankelijk zijn.

TAB_3_067-MA001670
FOTO: Lipari. Ook andere Eolische Eilanden zullen binnenkort een goede zoetwatervoorziening hebben door energiezuinige ontziltingsinstallaties.

Dit probleem is gemeenschappelijk voor bijna alle zeven kleine en middelgrote Eolische Eilanden – Alicudi, Filicudi, Panarea, Stromboli, Salina, Lipari en Volcano – uit de kust bij Italië. Volgens Euro Mec ingenieur Elena Bonadei wordt drinkwater normaal gesproken met de boot naar deze eilanden gebracht, tegen minimale kosten van 10 euro per kubieke meter. "Slechts enkele van deze locaties beschikken over plaatselijke waterzuiveringsinstallaties", zegt ze.

Maar onlangs heeft deze trend zichzelf gekeerd (lees meer onder de tab "Vaarwel verdamping, hallo OO" bovenaan dit verhaal). Lipari heeft een ontziltingsinstallatie en binnenkort zal Volcano ook zijn eigen autonome voorziening voor waterzuivering hebben.

Elena Bonadei zegt: "Eerst vond het Ministerie van Milieu dat het water dat op Lipari gezuiverd was, per boot naar Volcano moest worden gebracht, maar ze besloten om een onafhankelijke installatie op Volcano te bouwen. Er zijn al offertes gemaakt voor de bouw van deze tweede voorziening".

Ze voegt eraan toe dat de regionale overheid van Sicilië de mogelijkheid van een derde installatie op Salina aan het overwegen is. Net als bij Volcano neemt de bevolking van Salina in de zomermaanden ook drastisch toe.

"De oplossing voor zulke plaatsen", zegt ze, "is steeds meer om te kiezen voor kleinere, plaatselijke voorzieningen vanwege hun kleinere milieu-voetafdruk en lagere productiekosten".


De oplossing is steeds meer om te kiezen voor kleinere, plaatselijke voorzieningen vanwege hun kleinere milieu-voetafdruk en lagere productiekosten.

Elena Bonadei, ingenieur bij Euro Mec

Grundfos leverde
Grundfos BME hogedrukpompen in de ontziltingsinstallatie van Lipari.

FOTO: Eén van de zes Grundfos BME hogedrukpompen in de ontziltingsinstallatie van Lipari.

Grundfos leverde aan Euro Mec voor de omgekeerde osmose (OO) ontziltingsinstallatie op Lipari:
* 6 complete Grundfos BMEX pompsystemen,
* 12 CRN 45-2 pompen
* 4 Grundfos Hydro MPC boostersystemen voor de distributie van drinkwater naar Lipari na OO zuivering.

Buitenkant van de eerste van drie ontziltingsinstallaties op Lipari.

FOTO: Buitenkant van de eerste van drie ontziltingsinstallaties op Lipari.


    Facebook Twitter LinkedIn