Nieuwe omvormer breidt serie pompen op zonne-energie uit

Omvormer zorgt dat alle pompen zijn voorbereid op zonne-energieFOTO: een nieuwe Renewable Solar Inverter (RSI) werd gebruikt in combinatie met een Grundfos SP pompsysteem om het waterverbruik in het Murray Darling Basin in Victoria, Australië te verminderen. Uit dit bekken werd voorheen teveel water gepompt door slecht en kostbaar waterbeheer, waardoor het water op een kritiek laag niveau kwam te staan. Grundfos manager Lou Zarro, Product Manager Scott Quane uit Australië en Andrew Black van Envirotech Environmental Solutions staan voor het onderstel van het nieuwe pompsysteem op zonne-energie.
Nieuwe omvormer breidt serie uit

Nieuwe omvormer zorgt dat alle pompen zijn voorbereid op zonne-energie
Uitbreiding duurzame serie met de Renewable Solar Inverter

In 2013 bracht Grundfos een stroom-omvormer uit waarmee het mogelijk is voor de meeste dompelpompen op de markt om van stroom te worden voorzien met zonne-energie. De Renewable Solar Inverter (RSI) breidt de serie dompelpompen op zonne-energie uit van 1.4 kW tot 9.2 kW.

“Voorheen hadden we alleen een kleiner systeem waarbij de omvormer was opgenomen binnenin de motor,” aldus Geraldine Tsui-Yee Lin, Global Product Manager Renewables bij Grundfos. "Nu hebben we een omvormer die veelzijdiger is, en ook op grotere systemen past".

Met een omvormer is het mogelijk dat stroom kan overgaan van gelijkstroom zoals opgewerkt met zonnepanelen naar wisselstroom die nodig is om de pomp te regelen. Met de nieuwe Renewable Solar Inverters kunnen pompen aangesloten worden op zonne-energie in plaats van traditionele elektrische stroomvoorzieningen of generatoren.

Geraldine Tsui-Yee Lin zegt dat de interesse in duurzame energie in de afgelopen paar jaar is toegenomen omdat zonne-energie veel rendabeler is geworden. Zonnepanelen vormen een betrouwbare en duurzame energiebron voor gebieden ver weg van de traditionele elektriciteitsnetten.

Betrouwbaarheid is speciaal van belang voor pompen die met duurzame energie worden aangedreven, zegt ze. De meeste pompen op zonne-energie worden gebruikt voor irrigatie en drinkwater op het platteland, waar stroom uit het elektriciteitsnet duur en onbetrouwbaar is. Daarom worden pompen doorgaans aangedreven door generatoren. Wanneer de diesel op is kan de toegang tot schoon water afgesloten zijn.

Grundfos maakt al meer dan 30 jaar gebruik van pompen op zonne-energie. In 2000 introduceerde het bedrijf de SQ Flex, een kleine pomp met een omvormer direct geïnstalleerd op de motor van de pomp. Met de nieuwe RSI gaat Grundfos' duurzame lijn een stap verder door er uiteindelijk voor te zorgen dat alle Grundfos pompen op zonne-energie kunnen draaien. De omvormer is momenteel verkrijgbaar voor dompelpompen, met plannen voor uitbreiding tot de rest van Grundfos' productenreeks.

"Eén van onze doelen is om al onze producten duurzaam te maken", aldus Geraldine Tsui-Yee Lin. "Deze omvormer is onze volgende stap".

De Grundfos RSI (blauwe doos) is bezig met het omzetten van gelijkstroom van de zonnepanelen naar wisselstroom voor aandrijving van het SP pompsysteem in het Murray Darling Basin in Australië.
FOTO: De Grundfos RSI (blauwe doos) is bezig met het omzetten van gelijkstroom van de zonnepanelen naar wisselstroom voor aandrijving van het SP pompsysteem in het Murray Darling Basin in Australië.

Eén van onze doelen is om al onze producten duurzaam te maken. Deze omvormer is onze volgende stap.

Geraldine Tsui-Yee Lin, Global Product Manager Renewables bij Grundfos

De druktanks en zonnepanelen voor het nieuwe SP pompsysteem in het Murray Darling Basin in Australië.
FOTO: Kleine voetafdruk: De druktanks en zonnepanelen voor het nieuwe SP pompsysteem in het Murray Darling Basin in Australië.
Download Solar Brochure
Watervoorziening met schone energie, Grundfos Solar dompelpompen

Voor meer informatie over Grundfos' duurzame systemen en zonne-energie: download de brochure Watervoorziening met schone energie, Grundfos Solar dompelpompen.


    Facebook Twitter LinkedIn