Verpompt door de zon

Hoe een pompenfabrikant watersystemen op zonne-energie op de kaart zetteFOTO: Een vrouw neemt water af van een Grundfos SQFlex systeem op zonne-energie in Krgyzstan.
Verpompt door de zon

Al 30 jaar levert Grundfos stand-alone systemen voor watervoorziening op zonne-energie. Wat begon als een project dat 'goed was om te doen' is nu een grote, wereldwijde activiteit geworden

Een nieuwe watertoren slaat drinkwater op in een dorp in de provincie Chitwan in Nepal.

Het was 1982. De eerste compact disks (CD's) kwamen op de markt, de 8-bits Commodore 64 computer werd gelanceerd, en Michael Jackson's "Thriller" bestormde de hitlijsten.

De wereld draaide toen vooral op olie. Met pompen ging het net als met alle andere mechanische apparaten - ze draaiden op elektriciteit en het maakte niemand uit waar de stroom vandaan kwam.

Maar in de kantoren in Denemarken en Californië, VS, keek Grundfos al vooruit naar de wereld van hoge olieprijzen, verontrustende niveaus van koolstofuitstoot, en eenvoudige toegang tot de schone en duurzame brandstofbron: de zon.

Zo'n 30 jaar later is Grundfos marktleider in pompoplossingen aangedreven door duurzame energie. Een groot deel van de producten van Grundfos kan op zonne- of windenergie draaien, zodat de meest afgelegen gebieden ter wereld toegang kunnen hebben tot schoon water. In de huidige tijd is duurzame energie gewoner geworden, en pompen op zonne- en windenergie worden gebruikt voor grootschalige en kleinschalige activiteiten binnen industrieën wereldwijd.

FOTO: Een nieuwe watertoren slaat drinkwater op in een dorp in de provincie Chitwan in Nepal. Grundfos leverde de eerste elektrisch aangedreven pompsystemen aan twee dorpen in het gebied, van energie voorzien door de zon - meer dan 30 jaar na het eerste uitstapje van het bedrijf op het gebied van duurzame energie.

Een vroege start
Grundfos begon al aan duurzame energie te werken lang voordat dit rendabel was om te doen. Na de wereldwijde oliecrisis in de jaren 70 van de vorige eeuw


Het bedrijf werd actief in de markt voor zonne-energie jaren voordat er echt sprake was van een markt.

David McMillan, Regional Business Director, Grundfos

Grundfos Regional Senior Business Development Manager Jens Ove Frederiksen loopt mee in de optocht van dorpsbewoners in de provincie Chitwan in Nepal, bij de inbedrijfstelling van één van de twee watersystemen op zonne-energie.

- toen de wereld zich realiseerde dat olie geen oneindige energiebron was - begon Grundfos te experimenteren met zonne-energie.

In 1982 deed het bedrijf mee aan een wedstrijd voor pompsystemen op zonne-energie, gesponsord door het ontwikkelingsprogramma van de VN. Grundfos bouwde een dompelpomp op zonne-energie met een omvormer die gelijkstroom van de zonnepanelen omzette in wisselstroom om de pomp te laten draaien. Dit project leidde tot een compleet systeem op zonne-energie dat zuiver drinkwater zou kunnen leveren aan een dorp van 1,000 inwoners.

FOTO: Hier komt de zon. Grundfos Regional Senior Business Development Manager Jens Ove Frederiksen loopt mee in de optocht van dorpsbewoners in de provincie Chitwan in Nepal, bij de inbedrijfstelling van één van de twee watersystemen op zonne-energie.

De omvormer werd als high-tech gezien, en werd geprezen in een rapport van de Wereldbank, superieur ten opzichte van andere plannen. Maar de marktpotentie werd laag ingeschat. Zonnepanelen werden gezien als volumineus en inefficiënt in commerciële markten. Slechts 200-300 systemen werden jaarlijks verkocht, vooral voor hulpprojecten in ontwikkelingslanden.

David McMillan, Regional Business Director, zegt dat het bij de oorspronkelijke beslissing om duurzame pompen te maken niet om de verkoop ging. Het ging om innovatie.

"Het bedrijf stapte in de markt van zonne-energie jaren voordat er echt een markt was, omdat we wisten dat er een dag zou komen waarop de markt enorm zou zijn", aldus McMillan.

Stroom voor de ontwikkelingslanden
Gebieden met onbetrouwbare elektriciteitsnetten - zoals in ontwikkelingslanden - gebruikten Grundfos' pompen op zonne-energie voor het eerst in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw.

Laat het stromen. Grundfos’ Jens Ove Frederiksen (wit shirt) en Lone Pedersen van de Deense NGO Jysk Landsbyudvikling draaien de kraan open bij de openingsceremonie van een watersysteem op zonne-energie in Chitwan, Nepal. De NGO en de Poul Due Jensen Stichting – eigenaar van Grundfos – werkten samen in het project.
FOTO: Laat het stromen. Grundfos’ Jens Ove Frederiksen (wit shirt) en Lone Pedersen van de Deense NGO Jysk Landsbyudvikling draaien de kraan open bij de openingsceremonie van een watersysteem op zonne-energie in Chitwan, Nepal. De NGO en de Poul Due Jensen Stichting – eigenaar van Grundfos – werkten samen in het project.
De feiten van de watervoorziening op zonne-energie, Chitwan, Nepal

Regional Senior Business Development Manager Jens Ove Frederiksen zegt dat de interesse in de pompen zich later uitbreidde naar gebieden rondom de evenaar waar zonlicht in overvloed aanwezig is.

Recenter, in 2008, richtte het bedrijf Grundfos LIFELINK op, een organisatie die duurzame wateroplossingen biedt voor ontwikkelingslanden. Het bedrijf installeert pompen op zonne-energie, watertorens en waterinstallaties in afgelegen gebieden. Inwoners kunnen "credits" aanschaffen via de mobiele telefoon, en deze gebruiken om drinkwater te kopen.

FOTO: De feiten van de watervoorziening op zonne-energie, Chitwan, Nepal.

Terwijl de pomp op zonne-energie die in 1982 was ontwikkeld wel op de Commodore computer leek die hetzelfde jaar uitkwam, zijn de nieuwe systemen op zonne-energie net als de iPads van vandaag de dag.

David McMillan, Regional Business Director, Grundfos

McMillan zegt dat bij vele projecten voor watervoorziening in ontwikkelingsgebieden de systemen niet goed onderhouden worden en onbruikbaar worden na een paar jaar. Het betaalsysteem van LIFELINK zorgt dat de pomp inkomsten genereert voor onderhoud. In 2012 ontving Grundfos LIFELINK de World Business and Development Award in Rio +20, de VN conferentie voor duurzame ontwikkeling.

Duurzame pompsystemen zoals gebruikt voor Grundfos LIFELINK zorgen dat vrouwen en kinderen niet langer uren per dag hoeven te verspillen aan het pompen en dragen van water, zegt McMillan. Kinderen kunnen naar school gaan, vrouwen kunnen werken, en dorpen zijn welvarender dankzij schoon, stromend water.

"Mensenkracht wordt vervangen door zonnekracht", zegt McMillan. "Meer water betekent een betere kwaliteit van leven voor alle mensen die in het gebied wonen."

David McMillan, Regional Business Director van Grundfos, zegt dat het bij de oorspronkelijke beslissing om duurzame pompen te maken niet om de verkoop ging. Het ging om innovatie.

Duurzaam wordt gewoner
Door een combinatie van hoger rendement, kosteneffectiviteit en capaciteit zijn de duurzame producten van Grundfos op de commerciële markten gekomen. Frederiksen zegt dat tot aan 2002 zo'n 80% van de producten werd verkocht aan ontwikkelingslanden. In de huidige tijd worden systemen op zonne- en windenergie steeds meer gebruikt buiten de ontwikkelingslanden voor industriële en landbouwtoepassingen.

De introductie in 2002 van de SQFlex was een keerpunt voor Grundfos Renewables. Het SQFlex systeem heeft een omvormer binnen in de motor van de pomp, waardoor de installatie en het gebruik eenvoudig is.

In de tussentijd zijn de kosten voor duurzame energie lager geworden. In de jaren 80 kostte het installeren van panelen om 1 Watt aan zonne-energie op te wekken ongeveer 20 Amerikaanse dollar, terwijl vandaag de dag de prijs lager is dan 2 dollar. Hierdoor is het rendabeler voor boerderijen, golfbanen, hotels en wijnbouwers wereldwijd om water op te pompen door middel van zonne-energie.

FOTO: David McMillan, Regional Business Director van Grundfos, zegt dat het bij de oorspronkelijke beslissing om duurzame pompen te maken niet om de verkoop ging. Het ging om innovatie.

De grootte van de systemen die zonne-energie kunnen gebruiken verandert ook. De Renewable Solar Inverter (RSI) van 2013 maakt zonne-energie een mogelijkheid voor grotere projecten dan ooit tevoren. Terwijl de SQFlex tot 80,000 liter per dag kan oppompen, kan de RSI dompelpompen omvormen met een capaciteit van maximaal 500,000 liter per dag.

McMillan zegt dat de technologie nog verder kan uitgroeien omdat pompen en systemen op zonne-energie groter en efficiënter worden. Maar hij merkt wel op dat, terwijl de pomp op zonne-energie die in 1982 was ontwikkeld wel op de Commodore computer leek die hetzelfde jaar uitkwam, de nieuwe high-tech systemen op zonne-energie net als de "iPads van vandaag de dag" zijn.

McMillan zegt dat de beslissing van de leiders van Grundfos, meer dan dertig jaar geleden, om in die richting te gaan risicovol kon zijn geweest vanuit zakelijk oogpunt, maar het was visionair.

"Was het toentertijd het beste om in duurzame systemen te investeren in termen van directe marktpotentie? Waarschijnlijk niet. Maar dat het 'goed was om te doen' is absoluut waar gebleken", zegt hij. "We bevinden ons nu in een tijd waar je geld kunt besparen, en ook energie, niet alleen vanuit milieuoogpunt, maar in veel gevallen ook vanuit zakelijk oogpunt".

- Verhalen door Stephanie Bergeron Kinch

Nepalese dorpsbewoners vullen hun containers met zuiver water, geleverd door het Grundfos pompsysteem op zonne-energie.
FOTO: Nepalese dorpsbewoners vullen hun containers met zuiver water, geleverd door het Grundfos pompsysteem op zonne-energie.
Download Solar Brochure
Brochure

Voor meer informatie over Grundfos' duurzame systemen en zonne-energie: download de brochure Watervoorziening met schone energie, Grundfos Solar dompelpompen.


    Facebook Twitter LinkedIn