Intelligente pomp verbetert systeemprestaties

12/03/2015

WEBCAPS

De nieuwe TPE3 inline-pomp van Grundfos betekent een reuzensprong voor inline-pompen in de utiliteitsbouw. Het gaat hier niet alleen om een moderne Grundfos pomp met eersteklas pomp- en motorrendement - de pomp beschikt ook over vele geavanceerde functionaliteiten die van invloed zijn op het rendement van het gehele systeem waar de pomp deel van uitmaakt.

Ingebouwde warmte-energiemeter en smoorklep voor de pomp

De TPE3 is veel meer dan een pomp: de TPE3 heeft een ingebouwde warmte-energiemeter die de verdeling en het gebruik van warmte-energie kan bewaken, en die kan helpen bij het voorkomen van buitensporig hoge energierekeningen als gevolg van onbalans in het systeem. Bovendien zorgt een nieuwe debietbegrenzende functie dat er geen smoorklep na de pomp meer nodig is, zodat er minder drukverlies optreedt. Hierdoor gaat het systeem in z'n algemeenheid beter werken, en worden de initiële kosten lager.

Geïntegreerde ΔT besturing
Zeg vaarwel tegen een ΔT die te hoog of te laag is. Met de geïntegreerde ΔT besturing kunt u op de kosten van een temperatuurverschilsensor besparen. U kunt uw pomp bedienen op basis van het gemeten verschil tussen toevoertemperatuur en retourtemperatuur. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van de ingebouwde sensor en door een externe sensor direct op de TPE3 aan te sluiten, zodat de pomp de debietvraag van het systeem kan regelen op basis van het temperatuurverschil.

Optimaliseer de volgende toepassingen!
De TPE3 is een veelzijdige inline-pomp die gebruikt kan worden in alle systemen voor verwarming, koeling en stadsverwarming. Bij sommige toepassingen is de TPE3 onderscheidend als het gaat om comfort en systeemrendement – zie de voorbeelden hieronder.

  • Betere ketelbescherming met omloopleidingen voor de ketel

Gebruik de TPE3 in niet-condenserende ketelsystemen voor een betere ketelbescherming en lagere bedrijfskosten. Combineer de TPE3 met een externe temperatuursensor die de temperatuur van het retourwater meet. Door het debiet in de omloopleiding aan te passen regelt de pomp de watertemperatuur die de ketel binnengaat, wat ervoor zorgt dat de juiste temperatuur te allen tijde wordt gehandhaafd.

  • Beter systeemrendement in éénpijps verwarmingssystemen

Gebruik de TPE3 voor éénpijps verwarmingssystemen en verbeter het systeemrendement. In éénpijps systemen heeft het ontwerp doorgaans een constant debiet. Dit leidt tot hogere retourtemperaturen vanaf het systeem bij situaties met lage belasting. Een TPE3 pomp lost dit probleem op en zorgt ervoor dat ΔT wordt gehandhaafd zoals oorspronkelijk bedoeld is.

  • Voor huishoudelijke toepassingen: warm water gegarandeerd, maar zonder de energieverspilling

Bij toepassingen met huishoudelijk warm water heeft u direct warm water nodig als u de kraan open doet. Van oudsher draait een gesmoorde pomp met constant toerental de hele dag door om dit te garanderen - maar dit verspilt energie. Gebruik een TPE3 en bedrijf deze in de modus met temperatuurbesturing. Op basis van het signaal van zijn eigen interne temperatuursensor of een externe sensor zal de pomp de gewenste temperatuur van het water voortdurend handhaven.

Multipompfunctionaliteit
De TPE3 is voorzien van draadloze technologie waardoor het mogelijk is om maximaal vier TPE3 enkelpompen met elkaar te verbinden.

De pompen kunnen gezamenlijk worden geregeld, hetzij in cascade-modus, wissel-modus of bedrijf/stand-by zonder dat er een andere pompregelaar nodig is.

Ontworpen voor eenvoudige bewaking, installatie en inbedrijfstelling
Met een groot aantal configureerbare relais en analoge ingangen zorgt het complete TPE3 I/O pakket voor een betere systeembewaking en optimale pompregeling. Het geheel is voorzien van functionaliteiten die een eenvoudige installatie en inbedrijfstelling mogelijk maken via het pompdisplay, inclusief de mogelijkheid om te verbinden met de Grundfos GO voor intuïtieve mobiele pompbesturing en volledige toegang tot Grundfos online hulpmiddelen.