Pompaudit in gebouwen van Toronto

Pompaudits onthullen verborgen voordelen in Canada
Pompen gebruiken om energie te besparen

In de Canadese stad Toronto groeit de behoefte aan energie voortdurend. Het elektriciteitsnet heeft z'n maximale capaciteit bereikt en daarom stimuleren energiecentrales de inwoners om elektriciteit te besparen.

Albert Payne, Senior Project Consultant, en Jennifer Grado, Technical Energy Consultant, beide van Toronto Hydro, praten met Feras Marish, Business Development Manager van Grundfos.

FOTO: Toronto Hydro en Grundfos zijn begonnen met de jacht op verborgen voordelen uit het elektriciteitsnet van de stad. Er zijn al enorme besparingen behaald door oude, overgedimensioneerde en inefficiënte pompen te vervangen. Albert Payne, Senior Project Consultant, en Jennifer Grado, Technical Energy Consultant, beide van Toronto Hydro, praten met Feras Marish, Business Development Manager van Grundfos.

Toronto is de op vier na grootste stad in Noord Amerika en één van de snelst groeiende steden ter wereld. De bevolking groeit jaarlijks met meer dan 100,000 mensen, en momenteel biedt het gebied rondom Toronto huisvesting aan zo'n 6 miljoen mensen. Hierdoor wordt energieverbruik snel een steeds groter probleem.

Dit komt vooral door de onlangs gebouwde hoogbouw. Het gebied rond Toronto heeft al 5,000 gebouwen van variërende grootte, en er zijn plannen om nog eens 300 nieuwe hoge gebouwen te bouwen, waarvan bijna 200 in het centrum van de stad dit jaar alleen al.

Nieuwe gebouwen

FOTO: Bouwwerkzaamheden in hartje Toronto.

Verandering door aansporingen
"Bij Toronto Hydro, één van de grootste energieleveranciers in het gebied, is een uitgebreid stimuleringsprogramma voor energiebesparing gelanceerd om de klanten te helpen hun energieverbruik bij te houden", legt Albert Payne, Senior Project Consultant bij Toronto Hydro uit:

"Veel klanten hebben de vervanging van hun verlichting voltooid en zoeken nu naar andere gebieden waar ze veel kunnen besparen. En in die zoektocht bleken oude drukverhogingspompen in hoogbouw één van de blinde vlekken te zijn die aandacht nodig hadden. Deels dankzij de ondersteuning en expertise van Grundfos hebben we een auditprogramma ontwikkeld om echt naar de potentiële energiebesparingen te zoeken", zegt hij.

Oude, overgedimensioneerde en inefficiënte pompen dragen voor 30% bij aan de totale hoeveelheid verspilde energie, en de duidelijke oplossing is een complete upgrade.

Enorme besparingen
Toronto is de hoofdstad van de provincie Ontario. Om het elektriciteitsverbruik van Ontario te verminderen met een sterk gewenste 62 GWh in de komende paar jaar, wil de Ontario Power Authority duizenden oude pompsystemen vervangen.

"Om gebouweigenaren te stimuleren hun oude pompen te vervangen door nieuwe hoogrendementpompen bieden we aan om tot 50% van de totale projectkosten bij te dragen. Maar om in aanmerking te komen voor het stimuleringsprogramma is een pompaudit vereist, en de expertise van Grundfos heeft enkele van onze aanvragers door dit proces heen geholpen", legt Jennifer Grado, Technical Energy Consultant bij Toronto Hydro uit.

En hier begint voor Grundfos het verhaal. Grundfos is momenteel de enige pompenfabrikant met een pompspecifiek auditprogramma.

Focus op drukverhogingspompen
"Grundfos' pompauditprogramma is gericht op drukverhogingspompen, want het is bekend dat oude 'boosters' drie tot tien keer overgedimensioneerd zijn ten opzichte van de daadwerkelijke behoefte van een gebouw. Bovendien werken ze met een constant toerental en hebben ze het einde van hun gebruiksduur na 15 jaar bereikt", aldus Feras Marish, Business Development Manager en hoofd van het Grundfos pompauditprogramma in Canada.

Volgens Marish verspillen sommige gebouwen jaarlijks maar liefst 15,000 Canadese dollars aan energieverbruik.

"De gemiddelde terugverdientijd is ongeveer twee jaar, maar ik heb projecten gehad waarbij het zes maanden was. De geboden stimuleringen hebben ook geholpen om de projecten nog aantrekkelijker te maken met korte terugverdientijden en energiebesparingen, en dat is echt een eye-opener voor de markt geweest", zegt Feras Marish.

Gedurende een periode van zes maanden heeft Grundfos 45 drukverhogingspompsystemen geaudit. De pompverbeteringen die hiervan het gevolg waren brachten een verlaging in energieverbruik van meer dan 2.5 miljoen kWh per jaar, wat leidde tot besparingen voor gebouweigenaren van meer dan 300,000 Canadese dollars per jaar.


Dankzij de ondersteuning en expertise van Grundfos hebben we een auditprogramma ontwikkeld om echt naar de potentiële energiebesparingen te zoeken.

Albert Payne, Senior Project Consultant bij Toronto Hydro

Feras Marish, Business Development Manager en hoofd van het Grundfos pompauditprogramma in Canada.

FOTO: Feras Marish, Business Development Manager en hoofd van het Grundfos pompauditprogramma in Canada.


    Facebook Twitter LinkedIn