Meer rendement met de Turbulence Optimiser™

Meer rendement met de Turbulence Optimiser™
Nieuwe KPL pomp met axiale stroming

De nieuwe serie KPL propellerpompen met axiale stroming is ideaal voor overstromingsbeheersing en andere robuuste verpompingstoepassingen. De Turbulence Optimiser™ biedt een innovatieve oplossing om turbulentie te verminderen in de opening tussen het slakkenhuis van de pomp en de pijp van de schacht, waardoor het rendement met maximaal twee procentpunten toeneemt.

De Turbulence OptimiserTM vergroot het hydraulisch rendement met maximaal twee procentpunten, waardoor een traditioneel probleem met propellerpompen met axiale stroming opgelost wordt.

Waterbedrijven moeten steeds meer rekening houden met de gevolgen van extreme regenval en wegstromend water. De nadruk op de beheersing van (overtollig) regenwater en oppervlaktewater heeft gezorgd voor strengere eisen aan betrouwbaarheid, robuustheid, minder energieverbruik en eenvoudiger onderhoud.

“Bij Grundfos helpt onze focus op energiezuinigheid en betrouwbaarheid voor kritische toepassingen waterbedrijven en individuele mensen om ontwrichting van hun dagelijkse leven te vermijden”, aldus Jim Rise, manager verkoop & ontwikkeling bij Grundfos. “De rendementswinst van de Turbulence Optimiser™ laat zien hoe betrokken we zijn om oplossingen te vinden voor dagelijkse problemen waar eigenaren en gebruikers mee van doen hebben, met concrete voordelen."

De KPL serie propellerpompen met axiale stroming biedt eersteklas hydraulisch rendement tot wel 87% zonder verstopping in een marktleidend lichtgewicht ontwerp.

TAB_1_Navigation_pass_C1.JPG

Hier is ... de Turbulence Optimiser™
Traditioneel verliezen propellerpompen met axiale stroming rendement door de turbulentie die gegenereerd wordt in de ruimte tussen het slakkenhuis van de pomp en de pijp van de schacht. Als het debiet en de druk toenemen, dan wordt ook de turbulentie sterker, waardoor rendementsverliezen verder toenemen. Grundfos heeft de Turbulence Optimiser™ ontwikkeld, een innovatieve oplossing voor dit probleem die het hydraulisch rendement met tot wel twee procentpunten laat toenemen.

FOTO: Grundfos apparatuur staat opgesteld bij de havenafvoer en bij brandbestrijdingsystemen van het voorzieningengebouw voor overstromingspreventie in Sint Petersburg.

De Turbulence Optimiser™ (patent aangevraagd) is een uitzetbare rubberen ring die gemonteerd is op de buitenrand van het slakkenhuis van de pomp. Als het waterdebiet en de druk toenemen, dan zet de rubberen ring uit en past deze zich aan de pijp aan, waardoor turbulentie en de daarmee gepaard gaande rendementsverliezen minder worden.

De Turbulence Optimiser™ zit standaard in alle KPL propellerpompen met axiale stroming, en heeft een extra positief effect dat verkeerde uitlijning en toleranties bij de vorming van de schacht niet langer van invloed zullen zijn op het rendement. Een andere innovatie, verkrijgbaar als toebehoren, is de anti-cavitatie-kegel, een gepatenteerde oplossing om de opbouw van wervelingen en cavitatie in de pompen te vermijden.

Betrouwbaar, veelzijdig, robuust
De KPL propellerpomp met axiale stroming is ontworpen voor een hoog debiet bij geringe opvoerhoogte. Met een debiet van max. 700 m3/min bij een opvoerhoogte van max. 9 m is de Grundfos KPL propellerpomp met axiale stroming ideaal voor overstromingsbeheersing of andere toepassingen zoals inname van ongezuiverd water, beheersing van overtollig regenwater, pompputten voor afvalwaterzuivering, recirculatiepompen, aquacultuur, koelsystemen voor watervoorziening en amusementsparken, in feite overal waar grote volumes water verplaatst moeten worden.

De zeer nauwkeurige propeller uit één stuk voldoet precies aan de toepassing. Dit is de oplossing voor mogelijke storingen die kunnen optreden wanneer de schoepen moeten worden bijgesteld, en er is niets dat los kan raken. Door het bijzondere ontwerp kunnen flarden textiel en vaste stoffen van de propeller afglijden, met minder verstopping tot gevolg.

Elke KPL pomp is individueel ontworpen om aan uw eisen te voldoen en is verkrijgbaar in een groot aantal uitvoeringen, waardoor een rendabele werking wordt gegarandeerd. Verschillende materialen, sensoren, oppervlaktecoating en materialen voor de asafdichting zijn enkele van de opties.

Eenvoudig in service en onderhoud
De KPL propellerpomp met axiale stroming is voorzien van slimme ontwerptechnologie, waarbij we functionele ontwerpaspecten hebben opgenomen die tijd en geld besparen en de levensduur van de pomp verlengen. Het marktleidende lichtgewicht ontwerp, grotendeels afkomstig uit eerdere modellen, doet geen concessies aan de vermaarde robuustheid van de KPL pomp met axiale stroming.

Minder onderhoud is nodig, bijvoorbeeld vanwege de naar achteren gerichte vorm van de propeller, waardoor de propeller in feite zelfreinigend is. Een eenvoudig te vervangen slijtring, de inspectieopening voor het kabelcompartiment en de cartridge-asafdichting houdt de uitvaltijd laag. Tijdens het installeren en wanneer de pomp opgehesen moet worden zorgt de uitgebalanceerde hijsbeugel ervoor dat de pomp niet beschadigd raakt - altijd een risico wanneer de schacht tot 20 m diep is.

De dubbele mechanische asafdichting is een unieke cartridge uit één unit met een back-to-back asafdichtingsysteem, voor een duurzame afdichtingsoplossing die eenvoudig ter plekke vervangen kan worden zonder dat speciaal gereedschap nodig is. De nieuwe KPL pompen hebben kenmerken die bekend - en gewaardeerd - zijn van onze serie propellerpompen met axiale stroming, zoals uitgebalanceerde hijsbeugel, gepatenteerde afdichting van de kabeldoorvoer, hoogwaardige lagers, met CFD geoptimaliseerd axiaal slakkenhuis, en sensoren voor het bewaken van de pomp tijdens bedrijf, inclusief water-in-olie sensor.

Meer informatie over de KPL pomp met axiale stroming vindt u hier


    Facebook Twitter LinkedIn