Grundfos onthult ultra-efficiënte pompen

Grundfos onthult ultra-efficiënte pompen
Nieuwe IE4 pompen
TAB_1_Standard.jpg

Grundfos verbetert pompmotoren om hoog rendement en intelligentie een boost te geven

Grundfos heeft de - naar eigen zeggen - meest intelligente en energiezuinige pompmotoren ter wereld uitgebracht.
Het bedrijf onthulde hun nieuwe lijn MGE en MLE motoren – met geïntegreerde frequentie-omvormers tot en met 2,2 kW.

De MGE/MLE motoren (modellen H & I) draaien met een rendement dat beter is dan het nieuwe IE4 rendementsniveau voor motoren zoals gedefinieerd door de International Electrotechnical Commission (IEC) in de komende norm voor roterende elektrische machines, IEC 60034-30-1 Ed. -1 (CD)1.

FOTO: De MGE en MLE upgrades draaien met een rendement dat beter is dan het nieuwe IE4 rendementsniveau voor motoren zoals gedefinieerd door de International Electrotechnical Commission.

“Klanten krijgen een standaard product dat minder energie verbruikt dan ooit tevoren bij deze soorten motoren is waargenomen,” aldus Preben Poulsen, programmamanager bij Grundfos voor motoren en aandrijvingen.

Ingebouwde intelligentie

De vernieuwde MGE/MLE motoren vormen de eerste generatie IE4 motoren in Grundfos pompen die elektronisch worden aangedreven via een ingebouwde “intelligente” frequentie-omvormer. Frequentie-omvormers regelen automatisch het toerental van de motor op basis van de actuele behoefte, terwijl standaard pompen slechts twee standen hebben: draaien bij volledig toerental, of uit. De nieuwe motoren zijn momenteel verkrijgbaar voor oplossingen van maximaal 2,2 kW.

“We geloven dat dit het meest energiezuinige product in deze markt is,” zegt Preben Poulsen. “We zijn de enige leverancier met een motor die draait met een rendement beter dan het IE4 niveau, met inbegrip van de verliezen in de frequentie-omvormer.”

 

TAB_1_Hydro_MPC_2_x_CRIE_5-8_Front.jpg

Maximaal 45 kilowatt
Ondertussen gaat Grundfos ook IE4 motoren aanbieden van maximaal 45 kW voor projecten op basis van standaard motortechnologie. De motoren (2-polig voor 3-45 kW en 4-polig voor 2,2-37 kW) worden geleverd door Siemens via een speciale overeenkomst. "Grundfos is het eerste bedrijf dat in staat is om deze motoren samen met hun producten te leveren", aldus Preben Poulsen. Siemens is één van 's werelds meest gerenommeerde fabrikanten van standaard motoren.

Deze motoren kunnen direct op de voedingsspanning worden aangesloten, of gekoppeld worden aan standaard frequentie-omvormers.

 

FOTO: De Grundfos Hydro MPC boostersystemen 

 

“Klanten krijgen een standaard product dat minder energie verbruikt dan ooit tevoren bij dit soort motoren is waargenomen."

Preben Poulsen, programmamanager bij Grundfos voor motoren en aandrijvingen.

Eén stap voor
Preben Poulsen zegt dat deze vernieuwingen slechts het begin zijn van een lang en verdergaand programma van verbeterde motortechnologie dat voor blijft lopen op wereldwijde regelgeving voor motoren.

Het huidige wettelijke kader voor motorrendement in Europa is IE2. In 2015 en 2017 wordt dit binnen Europa verder aangescherpt tot IE3.

 

 

TAB_1_Pumpe_CME_10_Front.jpg

FOTO: De Grundfos CME normblokpomp voert de nieuwe motortechnologie.

1Als de enige gedefinieerde norm op dit moment gebruikt Grundfos IEC 60034-30-1 Ed. 1 (CD) als referentie, ondanks het feit dat de motortechnologie die in de MGE modellen H & I wordt gebruikt buiten dit bereik ligt. Grundfos kan het typeplaatje van de motoren dus niet voorzien van IE4, maar gebruikt de rendementsniveaus in plaats daarvan als referentie.
    Facebook Twitter LinkedIn