Zoet, zoeter, zoetst

Digitaal doseren geeft snoepmakers nieuwe flexibiliteit
Snoepgeheimen

Snoepmakers standaardiseren met een one-size-fits-(bijna)-all digitale doseerpomp

TAB_1_MG_8443-106

Neem een fruitige gumdrop.

Let op z'n kleur. Stop het in je mond. Proef z'n smaak.

Goed?

Net als de meeste snoepjes begon deze ook als een kleffe massa glucosesiroop en water.

Glazen doosjes tonen snoep net als juwelen rondom Martin McDermott. Dit is Chocotech in Wernigerode, Duitsland, een bijna 100 jaar oud bedrijf en maker van "keuken"apparatuur voor zoetigheid: harde en stevige snoep, gelei, karamel, noga, marshmallow, fruitsnoepjes en chocolaatjes.

FOTO: Chocotech's Sucromaster® lijn produceert versierde harde snoep.

Hij houdt een helder gekleurde winegum in z'n hand.

"Het gaat allemaal om kleur, smaak en textuur", zegt Martin McDermott, Directeur Sales & Marketing van Chocotech. "Al deze stukjes beginnen in feite neutraal in smaak als warme suiker. Wat wij doen is hier snoepjes van maken".

Drie basisbestanddelen
Om karakter te krijgen - zeg, een oranje dropgum - moet een snoepmaker drie dingen toevoegen aan de suikermassa voorafgaand aan het verwerken: kleur, smaak en zuur.

TAB_1_MG_8584-157
FOTO: Een werknemer loopt langs een Chocotech 'keuken' - een systeem van apparatuur voor snoepmakers. Drie Grundfos SMART DDA digitale doseerpompen zijn zichtbaar midden in het plaatje, één elk voor het doseren van kleur, smaak en zuur.

"Er zijn veel parameters die kunnen wijzigen bij het toevoegen van kleur, smaak en zuur. Je moet ze consequent en nauwkeurig gedoseerd aan de massa toevoegen. Je kunt ze niet handmatig toevoegen".

Hier komen goede doseerpompen om de hoek kijken.

Nadelen van zuigerpompen
Jens Fleisch, Technisch Directeur van Chocotech, tekent een diagram om aan te geven hoe Chocotech vroeger hun apparatuur bouwde om de additieven toe te voegen. Elke tank had z'n eigen zuigerpomp: één voor kleur, één voor smaak en één voor zuur. Eén motor was de aandrijving voor alle drie pompen.


TAB_1_MG_8083-8

FOTO: Chocotech's Technisch Directeur Jens Fleisch

Drie keer dezelfde pomp gebruiken was mogelijk, maar er was een extra parallelle debietmeter nodig en het was moeilijk om de nauwkeurigheid en kosten te krijgen die in de markt nodig waren, zei hij.

Daar komt nog bij dat de eerdere zuigerpompen waren aangepast vanuit een toepassing in energiecentrales, in staat om tot 800 liter per uur en 700 bar te verpompen - veel meer dan de capaciteit die nodig is om voor snoep te doseren. Ze waren niet alleen log, maar Chocotech moest ook nog eens 20 verschillende maten pompkoppen bij de hand houden - plus reserveonderdelen - om alles te kunnen produceren.

"Een zuigerdoseerpomp zelf is heel nauwkeurig", zegt Jens Fleisch. De zuiger beweegt heen en weer, verplaatst een vloeistof nauwkeurig, afhankelijk van de slaglengte. “De pomp is echter niet zo flexibel omdat de diameter van de zuiger overeen moet komen met de hoeveelheid vloeistof die je doseert, en de slaglengte ingesteld moet worden op waarden tussen 3.0 mm en 15.0 mm, of een bereik van 1 : 5.”

Een frequentie-aandrijving werkt tussen 20 en 80 Hz, en geeft de motor vier toerentallen, of een bereik van 1 : 4. Daarom waren in het oude systeem de mogelijke variaties (1 : 4) x (1 : 5), of 1 : 20 voor elke pompgrootte zegt hij.


We hebben aanzienlijke opdrachten bemachtigd vanwege de nieuwe Grundfos pompen. We zouden dit niet hebben kunnen doen op de oude manier, die zoveel duurder was.

Martin McDermott, Directeur Sales & Marketing, Chocotech

One size fits all
Een Grundfos Digital Dosing DDA membraanpomp (zie voor meer informatie de tab "Feiten over pomptoevoer")kan traploos worden ingesteld in een bereik van 12 ml/uur tot 12,000 ml/uur – of een bereik van 1 : 1,000 – dus 1,000 variaties in doseervolume. Dus, "one pump size fits all" – of tenminste 95% van de toepassingen bij Chocotech’s apparatuur.

Tel daar nog de stappenmotortechnologie, bewaking van de debietregeling, een gebruikersvriendelijk ontwerp, een "E-box" elektronisch regelsysteem en een Profibus verbinding bij op, en voor Chocotech is het plaatje compleet.

"Grundfos heeft het leven veel eenvoudiger gemaakt", voegt Martin McDermott toe.

Eerst voor snoep
Chocotech was het eerste bedrijf in zoetigheid ter wereld dat de Grundfos DDA voor de verwerking gebruikte. De pompen worden doorgaans gebruikt in andere industriële toepassingen zoals waterzuivering, wassen en reinigen of clean-in-place (CIP) systemen.

TAB_1_MG_8601-162
FOTO: 25 over, 5 naar onderen: binnenin de productie van Chocotech.

We krijgen feedback zoals "Wow, het is goed dat je iets nieuws aanbiedt". Hierdoor kunnen we innoveren.

Martin McDermott, Directeur Sales & Marketing, Chocotech

"De klanten van Chocotech hebben positief gereageerd op het nieuwe type doseerpomp", aldus McDermott.

"We hebben tenminste twee gevallen gehad waarbij we aanzienlijke opdrachten hebben bemachtigd vanwege de nieuwe Grundfos pompen. We zouden dit niet hebben kunnen doen op de oude manier, die zoveel duurder was", zegt hij.

"Als je 20-30 pompen in je keuken hebt, en je moet ze allemaal upgraden - al hun uitvoeringen en reserveonderdelen en aandrijvingen en debietmeters - dan is de prijs heel hoog. Maar we krijgen feedback zoals "Wow, het is goed dat je iets nieuws aanbiedt". Hierdoor kunnen we innoveren. En we kunnen alleen innoveren als we innovatieve toeleveranciers hebben".


Grundfos heeft het leven veel eenvoudiger gemaakt.

Martin McDermott, Directeur Sales & Marketing, Chocotech

Over Chocotech
TAB_2_MG_8281-83

Chocotech GmbH uit Duitsland ontwerpt, maakt, installeert en zorgt voor de inbedrijfstelling van keukens voor harde en stevige snoep, gelei, karamel, noga, fondant, schuim en fruitsnoep, maar ook speciale apparatuur voor chocola, chocolade omhulsels en chocolade cakes.

Het bedrijf is opgericht in Wernigerode in 1920. In 1991 werd het onderdeel van de Sollich Group.

FOTO: Martin McDermott, Directeur Sales & Marketing, Chocotech, in het laboratorium van het bedrijf.

Een laboratoriummedewerker configureert testapparatuur voor het verwarmen van suikermassa.

Grundfos leverde de volgende pompmodellen en apparatuur aan Chocotech:

DDA 12-10
DDA 17-7
E-box 150

Lees meer over de Grundfos SMART DDA digitale doseerpompen.

BIJSCHRIFT: Een laboratoriummedewerker configureert testapparatuur voor het verwarmen van suikermassa.

Te verpompen vloeistoffen:
Smaakstoffen op olie- of waterbasis
Citroenzuur,
CFA (voedselkleuring)
Vitamine-oplossing
Suikersiroop

Feiten over pomptoevoer
TAB_3_MG_8251-73
FOTO: Close-up van de Grundfos SMART DDA digitale doseerpompen.

    Facebook Twitter LinkedIn