Energie besparen: Waar het rubber in contact komt met de weg

Energie besparen: Waar het rubber in contact komt met de weg
Praktijkvoorbeeld: Yokohama Rubber
TAB_1_L1300900.jpg

Een pompaudit bij Yokohama Rubber liet mogelijke energiebesparingen van meer dan 50% zien, door oude en overgedimensioneerde pompen te vervangen. De daadwerkelijke vervanging bewees het.

Eind 2009 kreeg Tsumoru Yamashita, Sales Office Manager van Grundfos Japan, een telefoontje van één van zijn dealers. Of hij mee wilde gaan met de dealer om een klant te bezoeken - de toonaangevende Japanse bandenfabrikant Yokohama Rubber - en te helpen om een deal te sluiten om een defecte pomp van een concurrent te vervangen.

Tsumoru Yamashita zei ja, en terwijl hij bij de fabriek van Yokohama Rubber in de heuvels van centraal Japan bij Shinshiro was – één van de vijf bandenfabrieken van het bedrijf in Japan - merkte hij iets op. Yamashita merkte op dat de hoofdpompen die water aanvoerden om de productielijn van de fabriek te koelen, tenminste dertig jaar oud waren. Hij stelde voor aan hoofdingenieur Kenichi Hattori van Yokohama om een pompaudit uit te voeren, en hij stemde er mee in.

In feite analyseert een pompaudit het rendement van een systeem door het debiet, de druk en het stroomverbruik op te nemen. Uit het resultaat van de audit bleek dat Grundfos 51 procent energiebesparing zou kunnen opleveren bij vervanging van de bestaande pompen. Kenichi Hattori wist het niet zeker. Halvering van het energieverbruik leek een absurde belofte, maar uiteindelijk stemde hij in met de upgrade.

"Ik heb twee budgetten ter beschikking", zegt hij. "Het grotere budget is voor de reparatie en vervanging van defecte pompen, maar ik heb ook geld beschikbaar voor het vervangen van pompen om energiebesparingen te realiseren. Dit is niet mijn eerste prioriteit - betrouwbaarheid is de belangrijkste factor voor ons. Maar na de pompaudit besloot ik om ervoor te gaan, en de oude pompen te vervangen."

FOTO: Kenichi Hattori, hoofdingenieur bij Yokohama


“De pompaudit opende onze ogen voor aanzienlijke energiebesparingen op een belangrijk werkgebied van ons. Ik weet zeker dat we grote stappen kunnen blijven zetten op dit gebied.”

Masaki Noro, General Manager, Yokohama Rubber company.

TAB_1_L1300911.jpg

FOTO: In het eerste jaar bespaarden de vervangen pompen Yokohama Rubber meer dan 4 miljoen Japanse Yen (40,000 Euro) aan elektriciteitskosten.

TAB_1_L1300926.jpg

FOTO: De Shinshiro fabriek van de Yokohama Rubber Company produceert 40,000 banden per dag.

Van scepsis naar besparingen
Grundfos Service Manager Hiroki Inoue en zijn team voeren per jaar meer dan 400 pompaudits uit in Japan. Hij zegt dat de verkoopteams van het bedrijf vaak sceptisch worden ontvangen wanneer ze potentiële klanten vertellen over de hoogte van de mogelijke energiebesparingen, maar als het in die mate van invloed kan zijn, dan willen ze het graag proberen.

"We leveren onze gegevens aan in de vorm van mogelijke energiebesparingen, en klanten vertalen dat direct in termen van geld", zegt hij. "We hebben nog een audit uitgevoerd voor Yokohama Rubber nadat we de eerste vier Hydro MPC-EF pompen geïnstalleerd hadden, en we haalden het voorspelde resultaat: we verminderden hun energieverbruik met 51 procent", vult hij aan. In het eerste jaar bespaarden de vervangen pompen Yokohama Rubber meer dan 4 miljoen Japanse Yen (ongeveer 40,000 Euro).

Op basis van de nieuwe pompen die voor aanzienlijke besparingen zorgden, zochten Kenichi Hattori en algemeen directeur Masaki Noro van de Shinshiro fabriek naar meer mogelijkheid om te upgraden en het rendement te verhogen. In augustus 2011 kochten ze nog eens vijf pompen voor de Shinshiro fabriek, die 52 procent besparingen opleverden in één installatie en 39 procent in een andere. Ondanks de eerste twijfel of de pompen van Grundfos wel zoveel energiebeparingen zouden kunnen opleveren is Kenichi Hattori er in gaan geloven. "Vandaag, meer dan twee jaar nadat we de eerste pompen installeerden, ben ik ervan overtuigd dat Yamashita-san niet tegen me loog", zegt hij gekscherend, en er komt een glimlach op het gezicht van Yamashita.

Meer upgrades
Kenichi Hattori deelde de resultaten met andere fabrieken van Yokohama. Ingenieurs in Hiratsuka kochten en installeerden een Grundfos TP200-400/4 pomp die zichzelf in één jaar terugverdiende, deels omdat de ingenieurs van Grundfos voorrekenden dat een pomp met een veel kleinere motor (55 kW) de klus zou kunnen klaren, in plaats van de bestaande 95 kW pomp. Yamashita gelooft dat Grundfos Yokohama Rubber zeker kan helpen om meer kosten en energie te besparen. "De eerste pompen die we installeerden leverden 51 procent energiebesparing op, maar dat was evenwel de laagste rendementsverbetering die we vonden bij al onze installaties daar", zegt hij. "Onze volgende installatie verminderde het energieverbruik van de pompen met 54 procent, en bij de derde was het 53 procent.

Over Yokohama Rubber
TAB_2_L1310621.jpg

De Yokohama Rubber Company is opgericht in 1917 als een bandenfabrikant, en produceert nu ook producten en materialen voor de industrie en de lucht- en ruimtevaart. De jaarlijkse omzet is 465.1 miljard Japanse Yen (EUR 4.57 miljard). Yokohama Rubber heeft fabrieken en testfaciliteiten op negen locaties in Japan, en ook in de Verenigde Staten, China, Thailand, Vietnam en de Filippijnen. De Shinshiro fabriek draait 24 uur per dag, 347 dagen per jaar, met ongeveer 1,500 medewerkers die 40,000 banden per dag maken.

FOTO: Yokohama Rubber Company produceert banden en materialen voor de industrie en de lucht- en ruimtevaart.

Grundfos leverde
TAB_3_L1300860.jpg

• Hydro MPC-EF 4 CR90-2-1 Boostersysteem
• Hydro MPC-E 3 CRE32-6 Boostersysteem
• TP 200-400/4
• CR 64-1-1
• CU 351 Besturingsystemen

FOTO: Een nieuw Grundfos Hydro MPC Boostersysteem gebruikt minder dan de helft van de energie van de eerdere pompen om de productielijn bij Yokohama Rubber Co. te koelen.

Over pompaudits
TAB_4_L1300864.jpg

FOTO: Drukmeters bij Yokohama Rubber Co., Shinshiro, Japan.

 

Klik hier voor meer informatie over pomp- en energie-audits van Grundfos.


    Facebook Twitter LinkedIn