DDA-FCM geeft snoepfabrikant nieuwe flexibiliteit

Overview_TEXT

Overzicht

Chocotech GmbH uit Wernigerode in Duitsland ontwerpt, vervaardigt, installeert en zorgt voor de inbedrijfstelling van keukens voor hard en zacht snoepgoed, gelei, karamel, noga, fondant, schuimpjes en vruchtensnoep, en ook speciale apparatuur voor chocola, chocolade omhulsels en chocoladesnoepjes. Het bedrijf is in 1920 opgericht in Wernigerode. In 1991 werd het onderdeel van de Sollich Group.

"Het gaat allemaal om kleur, smaak en textuur", zegt Martin McDermott, directeur verkoop & marketing bij Chocotech, terwijl hij een fel gekleurde winegum omhoog houdt. "Al deze snoepjes beginnen in feite neutraal qua smaak als gekookte suiker. Het enige wat wij doen is hier lekkernijen van maken".

De situatie

Om karakter te krijgen - zeg, een oranje dropgum - moet een snoepmaker voorafgaand aan het verwerken drie dingen toevoegen aan de suikermassa: kleur, smaak en zuur. "Veel zoetwarenapparatuur op de markt is oorspronkelijk ontwikkeld door de oude snoepmakers voor een klein batch-proces. Deze zijn nu aangepast voor grote productieruns, met apparatuur die 1,000-2,000 kilo per uur kan produceren", aldus Martin McDermott. "Er zijn veel parameters die kunnen wijzigen bij het toevoegen van kleur, smaak en zuur. Je moet ze consequent en nauwkeurig gedoseerd aan de massa toevoegen. Je kunt ze niet handmatig toevoegen". De doseerpompen bij Chocotech leveren smaakmiddelen op basis van olie of water, citroenzuur, CFA (kleurstof voor voedsel), vitamine-oplossing en suikersiroop.

Vroeger bestond Chocotech's apparatuur voor het doseren van additieven uit afzonderlijke tanks, elk met z'n eigen zuigerpomp: één voor kleur, één voor smaak en één voor zuur. Eén motor was de aandrijving voor alle drie pompen. "De toleranties en capaciteit waren behoorlijk beperkt", aldus Jens Fleisch, technisch directeur van Chocotech, en hij voegt er aan toe dat het mogelijk was om dezelfde pomp drie keer te gebruiken, maar er was een extra parallelle debietmeter nodig en het was moeilijk om de nauwkeurigheid en kosten te krijgen die in de markt nodig waren. Daar komt nog bij dat de eerdere zuigerpompen waren aangepast vanuit een toepassing in energiecentrales, in staat om tot 800 liter per uur en 700 bar te verpompen - veel meer dan de capaciteit die nodig is om voor snoep te doseren. Ze waren niet alleen log, maar Chocotech moest ook nog eens 20 verschillende maten pompkoppen bij de hand houden - plus reserveonderdelen - om alles te kunnen produceren.

“Een zuigerdoseerpomp zelf is heel nauwkeurig maar niet zo flexibel, omdat de diameter van de zuiger overeen moet komen met de hoeveelheid vloeistof die je doseert, en de slaglengte ingesteld moet worden op waarden tussen 3.0 mm en 15.0 mm, of een bereik van 1 : 5", aldus Jens Fleisch. Een frequentie-aandrijving werkt tussen 20 en 80 Hz, en geeft de motor vier toerentallen, of een bereik van 1 : 4. Daarom waren in het oude systeem de mogelijke variaties (1 : 4) x (1: 5), of 1: 20 voor elke pompgrootte.

De Grundfos oplossing

Het DDA-FCM model dat opgesteld staat bij Chocotech kan traploos worden ingesteld van 12 tot 12,000 ml/uur – een bereik van 1: 1,000, en levert 1,000 variaties in doseervolume. Dus "één pompmaat voor alle toepassingen" – of tenminste 95% van de toepassingen bij Chocotech’s apparatuur. "Je kunt met veel recepten werken zonder de pompen fysiek te hoeven veranderen", zegt Jens Fleisch. "Eén recept kan een heel klein beetje menthol bevatten, terwijl een ander recept met dezelfde pomp een grote hoeveelheid vloeibare smaakstof kan verwerken. Hierdoor is het eenvoudiger voor ons om onze keukens te ontwerpen, in te richten en te standaardiseren."

Tel daar nog de stappenmotortechnologie, bewaking van de debietregeling, een gebruikersvriendelijk ontwerp, een "E-box" elektronisch regelsysteem en een Profibus verbinding bij op, en voor Chocotech is het plaatje compleet. "Grundfos heeft het leven veel eenvoudiger gemaakt", voegt Martin McDermott toe.

Het resultaat

Chocotech was het eerste bedrijf in zoetwaren ter wereld dat de Grundfos DDA voor de verwerking gebruikte. De pompen worden doorgaans gebruikt in andere industriële toepassingen zoals waterzuivering, wassen en reinigen of clean-in-place (CIP) systemen. Maar volgens McDermott hebben de klanten van Chocotech positief gereageerd op het nieuwe type doseerpomp. "We hebben tenminste twee gevallen gehad waarbij we aanzienlijke opdrachten hebben bemachtigd vanwege de nieuwe Grundfos pompen. We zouden dit niet hebben kunnen doen op de oude manier, die zoveel duurder was", zegt hij. "Als je 20-30 pompen in je keuken hebt, en je moet ze allemaal upgraden - al hun uitvoeringen en reserveonderdelen en aandrijvingen en debietmeters - dan is de prijs heel hoog. Maar we krijgen feedback zoals "Wauw, het is goed dat je iets nieuws aanbiedt". Hierdoor kunnen we innoveren. En we kunnen alleen innoveren als we innovatieve toeleveranciers hebben".

Verwante praktijkvoorbeelden:

Oplossen van problemen met dampbellen bij Amerikaanse afvalwaterzuiveringsinstallatie


Complexe bioethanol-productie vertrouwt op DDA-FCM


Besparingen en procesveiligheid bij SaSch


Doseernauwkeurigheid bevestigd in universitair onderzoek

Onderwerp:

Het doseerbereik van de DDA-FCM geeft de flexibiliteit om met veranderende hoeveelheden om te gaan met een veel kleinere doseerkop.

Locatie:

Wernigerode, Duitsland

Bedrijf:

Chocotech GmbH

Contacts_TEXT

Contact

Als u een gelijkaardige oplossing zoekt, gelieve ons te contacteren voor verdere informatie.

Telefoonnummer

03 870 73 20

Adres

Boomsesteenweg 81-83
B-2630 Aartselaar
BELGIUM

Salesverantwoordelijke voor:

  • België
  • Luxemburg

Contact

Als u een gelijkaardige oplossing zoekt, gelieve ons te contacteren voor verdere informatie.

Telefoonnummer

03 870 73 20

Adres

Boomsesteenweg 81-83
B-2630 Aartselaar
BELGIUM

Salesverantwoordelijke voor:

  • België
  • Luxemburg
How to Buy_TEXT

Hoe aankopen

In dit gedeelte sturen we u door naar de website van uw land

Telefoonnummer

03 870 73 20

Adres

Boomsesteenweg 81-83
B-2630 Aartselaar
BELGIUM

Salesverantwoordelijke voor:

  • België
  • Luxemburg