Brussel ruimt haar rioolwater op

Overview_TEXT

Overzicht

De Zenne: van open riool naar levende rivier

Nog niet zolang geleden had de Zenne, een ondergrondse rivier in Brussel die even later bovengronds komt, de kwalijke reputatie te fungeren als natuurlijke riolering van Brussel. Tijdens de 11de eeuw werden diverse watergerelateerde ondernemingen - zoals brouwerijen en papierfabrieken - opgericht in Brucsella ("een plaats in het moeras"). Hier haalden ze voordeel uit de nabijheid van de Zenne, maar als keerzijde dumpten zij ook hun effluent in de rivier.

De situatie werd ietwat verlicht wanneer de gemeenschapswerken in het stadscentrum begonnen vanaf februari 1867. Deze hielden het afdekken van de rivier in, die eigenlijk open riool was, zodoende van de reukhinder verlost te geraken en van de stad een meer aangename omgeving te maken. In deze moderne tijden volstaat deze oplossing natuurlijk niet meer. Het afvalwaterbeheer van Brussel begon snel te verouderen en toen de Europese normen niet meer gehaald werden, was het echt noodzakelijk een oplossing voor Brussel te vinden. De stad was met 1 miljoen inwoners en 340.000 pendelaars één van de laatste Europese steden zonder degelijke waterzuiveringinstallaties.

Planning

In de zomer van 2000 werd Brussel Zuid opgestart, een waterbehandelingssite gedimensioneerd op 400.000 PE. Het afvalwater van de zuidelijk omliggende gemeentes van Brussel komt hier samen. Een tweede waterbehandelingssite werd gebouwd ten Noorden van Brussel, beter bekend als Brussel Noord. Deze grote site verwerkt het effluent van de stad en de noordelijke gemeentes. Ze is gebouwd waar de Zenne opnieuw bovengronds komt. De site is ontworpen voor het verwerken van 1.100.000 PE. Het ontwerp en de bouw werd verzorgd door AQUIRIS, een groep bedrijven geleid door Veolia Water, voornaam wereldleider op vlak van water services en behandelingssystemen. Er werd van start gegaan met de werken in 2002 en zijn ondertussen is de installatie al enkele jaren operationeel.

De Grundfos oplossing

Een project van deze schaal vereist strenge kwaliteitsnormen van alle leveranciers. Grundfos werd gekozen voor de levering van cruciale afvalwaterbehandelingsapparatuur omwille van de ervaring, hoge competentie en uitgebreide technische kennis. De flexibiliteit van het Grundfos ingenieursteam en productgamma waren ook sterke troeven die naar boven kwamen in vergelijking met andere mogelijk partners.

Grundfos mocht in totaal 12 robuuste 200 kW afvalwaterpompen, 36 mixers (7,5 kW) en 40 flowmakers (6 kW) leveren. "We zijn blij te kunnen bijdragen aan het Brussel Noord project met onze producten en expertise",zegt Leo Andersen, Product Manager Afvalwater bij Grundfos. "Onze betrokkenheid toont het vertrouwen van contractors in Grundfos producten aan. Het benadrukt ook nog eens dat Grundfos een volledig gamma aan afvalwaterproducten kan leveren - van kleine tot supergrootte pompen, pompputten, mixers, monitoring- en controlesystemen, en nog veel meer. We kijken ernaar uit nog in zulke projecten te kunnen meewerken." Grundfos werd ook geselecteerd voor de levering van pomptechnologie voor watervoorziening en verwarmingsgerelateerde aspecten van de Brussel Noord site. Dit omvat zowel drie grote drukverhogingsinstallaties met sturingsystemen en accessoires voor watervoorziening als alle benodigde pompen voor koeling en verwarming. Voor dit laatste werd geopteerd voor TPD en TPE ééncellige inline pompen.

Het resultaat

Dankzij de nieuwe geïnstalleerde technologieën, hinkt Brussel niet meer achterop met EU-normen. De afvalwaterinstallatie van Brussel-Noord voldoet aan de strengste milieunormen en uiteindelijk zal er terug leven zijn in de Zenne.

Onderwerp:

Brussel ruimt haar rioolwater op

Locatie:

Brussel, België

Bedrijf:

AQUIRIS

Contacts_TEXT

Contact

Als u een gelijkaardige oplossing zoekt, gelieve ons te contacteren voor verdere informatie.

Telefoonnummer

03 870 73 20

Adres

Boomsesteenweg 81-83
B-2630 Aartselaar
BELGIUM

Salesverantwoordelijke voor:

  • België
  • Luxemburg

Contact

Als u een gelijkaardige oplossing zoekt, gelieve ons te contacteren voor verdere informatie.

Telefoonnummer

03 870 73 20

Adres

Boomsesteenweg 81-83
B-2630 Aartselaar
BELGIUM

Salesverantwoordelijke voor:

  • België
  • Luxemburg