Enkelvoudige booster vs. in zones verdeelde boostersystemen

Don't overpressurise water booster systems

Het optimale boostersysteem voor water ontwerpen

Uw uitdaging:

Om voor een constante druk te zorgen moeten hoge utiliteitsgebouwen aan twee grote uitdagingen het hoofd bieden. Ten eerste is de voordruk in het waterleidingnet nauwelijks hoog genoeg om het gehele gebouw te bestrijken. Ten tweede verandert de waterbehoefte voortdurend. Buffertanks worden doorgaans geïnstalleerd om water in voorraad te houden. Maar hierdoor wordt de behoefte aan pompen nog urgenter omdat de waterdruk moet worden opgevoerd om verschillende gebruikers te bereiken. Systemen voor drukverhoging moeten dus betrouwbaar zijn, maar daarnaast ook de intelligentie hebben om de juiste druk te behouden, onafhankelijk van het verbruik. Enkelvoudige boostersystemen kunnen op de lagere verdiepingen echter voor onaanvaardbaar hoge drukken zorgen. Wanneer dit gebeurt, dan heeft het systeem dure en energieverspillende drukaflaatventielen nodig om de overdadige druk weg te voeren.

Onze oplossing:

Het juiste druksysteem kiezen hangt af van de hoogte van het gebouw en het belastingprofiel. Maar in de meeste gevallen biedt een in zones verdeeld systeem, waarbij elke booster in zijn eigen drukzone actief is, de meest efficiënte oplossing. Boosters die in zones onderverdelen zorgen dat er niet meer druk aan het systeem wordt toegevoerd dan nodig is. Dit betekent dat uw gebouw op alle verdiepingen een gelijke waterdruk heeft zonder energie te verspillen - zelfs tijdens fluctuerend verbruik. Een aanpak waarbij in zones wordt verdeeld biedt ook de betrouwbaarheid van meerdere pompen en zorgt dat het systeem zich aan fluctuerend gebruik kan aanpassen. 

Download onze applicatiebrochures (Engels)

DOCUMENTATIE

Er is een aanzienlijk verschil tussen de beste en de slechtste ontwerpen van boostersystemen. Onze technische handleiding legt uit waarom.

Waarom voor een intelligente boosteroplossing kiezen?
 

Grundfos IE5

BESPAAR MET IE5 MOTOREN

Als pionier in de branche presenteert Grundfos met trots een van 's werelds meest efficiënte motoren, de nieuwe MGE met IE5-motoren, die een energiebesparing van 10% en een afname van de terugverdientijd van geregelde E-pompen van tot wel 25% biedt ten opzichte van een IE3-oplossing.

  

De intelligente oplossing: een in zones verdeeld systeem
 

Enkelvoudig boostersysteem

Single Booster system


De eenvoudigste manier om een gelijke tapwaterdruk op alle verdiepingen te krijgen is door een te hoge druk tot stand te brengen - om daarna deze steeds te verlagen.

Als er slechts één boosterset water aan het hele gebouw levert, dan leidt dit tot aanzienlijke drukverschillen in het systeem. Het boosterstation in de kelder heeft het pompvermogen om het drukverlies te overwinnen van een systeem dat helemaal tot aan de bovenste verdieping reikt. Maar dit betekent ook dat de tapwaterdruk op de lagere verdiepingen veel hoger is dan een aanvaardbaar niveau. Dus moeten drukaflaatventielen worden geïnstalleerd om de te hoge druk weg te voeren. Met andere woorden: u moet investeren in extra componenten, maar u verwijdert ook de druk die u net daarvoor onder spendering van energie geproduceerd heeft. 

In zones verdeeld systeem

Zone divided system


De intelligente manier om de druk van water te verhogen is door de druk te produceren die op elke verdieping nodig is - niet meer, niet minder.

Door een hoog gebouw te verdelen in boosterzones kunt u het debiet en de druk definiëren die nodig is in elke zone. Het dimensioneren van elke booster om te voldoen aan uw exacte behoefte is dan een simpele berekening in het Grundfos Product Center. Nu elke booster verpompt bij het exact benodigde toerental is het effect op het energieverbruik duidelijk: er is geen energieverspilling meer om de te hoge druk te verlagen, en de pompen draaien voor het belastingsprofiel van elke zone. Onze boostersets passen zich op een intelligente wijze aan de vraag aan, waardoor er geen drukaflaatventielen meer nodig zijn - terwijl er toch te allen tijde wordt gezorgd voor een betrouwbare en efficiënte werking.

Multi E

Multi E


Voordelen

  • Hoog rendement met MGE-motoren van IE5-klasse levert 10% energiebesparing
  • Perfecte aanpassing aan de behoefte met constante druk
  • Intelligente besturingsmethodes - multimasterfunctie
  • Eenvoudige bediening via het pomppaneel of smartphone met de Grundfos Go app

Verminder uw energieverbruik met 31,5%
 

Enkelvoudige booster vs. in zones verdeeld:
Een berekening

Hoe significant is het voordeel precies als u een intelligent systeem kiest? We berekenden het energieverbruik van twee verschillende ontwerpen voor een boostersysteem voor een ziekenhuis van 20 verdiepingen om het uit te vinden.

We gebruikten het Grundfos Product Center om de boostertoepassingen te dimensioneren voor een ziekenhuis met 800 bedden en een waterverbruik van 300 m3 per jaar per bed. De toelaatbare tapdruk is 2,5 tot 4,0 bar, en de hoogte van het gebouw en elke verdieping is respectievelijk 80 m en 4 m. Met 60% van het waterverbruik op de eerste verdiepingen verbruikt een enkelvoudig boostersysteem 106.530 kWh/jaar. De in zones verdeelde oplossing gebruikt slechts 72.937 kWh/jaar - 31,5% minder.

 

Berekeningen uitvoeren in Grundfos Product Center